© Ribelle Clinic

Vi utför behandlingar med koldioxidlaser som föryngrar din hud, tar bort djupa rynkor och ärr

KOLDIOXIDLASER (CO2-LASER) FÖR MAXIMAL HUDÖFRYNGRING

Koldioxidlaser är ett laserinstrument där koldioxid används som det lasrande mediet på huden. Den kemiska beteckningen för koldioxid är CO2, därför kallas oftast denna typ av laser också CO2-laser. Koldioxidlaser lämpar sig mycket väl till behandling av små rynkor, t.ex. runt ögon och mun, ärr, solskador och åldrad hud.

Vid laserpeeling förångas (evaporeras) ett mycket tunt (ca 0,1 mm tjockt) hudskikt från ett område i och runt en rynka eller ett ärr. Detta sker med låg uteffekt så att endast en ytlig brännskada uppstår. När denna skada läker bildas ny och något tjockare hud som reducerar rynkan eller ärret. Under den efterföljande läkningsprocessen (ca 2 månader) ändras det behandlade området gradvis från att vara rodnat till att återfå sin normala färg och den nya huden får allt mindre rynkor och gropigheter. Huden förbättras gradvis under upp till ett år efter behandling.

Laserpeeling utförs lättast med en scanner kopplad till utrustningen, som gör att laserstrålen förs med en jämn takt över huden. Mindre områden går bra att behandla även utan scanner, men kräver viss precision i handlaget.

Några vanliga frågor om kirurgi med koldioxidlaser:
1. Vad händer vid ett laseringrepp?
En koldioxidlaser sänder ut ljus med våglängden 10 600 nm, vilket är osynligt för det mänskliga ögat. Ljus meddenna våglängd absorberas fullständigt av vatten, vilket är en dominerande beståndsdel i vår hud. Kirurgi med CO2-laser bygger på brännglasprincipen, dvs att den fokuserade ljusenergin absorberas och omvandlas till värmeenergi. Genom att variera laserns uteffekt samt grad av fokusering (dvs effekttätheten) justerar användaren enkelt om denne vill koagulera, förånga eller skära. I jämförelse med en skalpell ger laserljuset mer precisa snitt samt mindre blåmärken, svullnad och smärta efter behandlingen. För patienten innebär detta en lindrigare och kortare konvalescenstid.

2. Kan alla behandlas?
Nej, det är personer med ljusare hud (Fitzpatrick 1-3) som vi behandlar primärt pga risken för hypo- och hyperpigmenteringar som kan inträffa lättare på mörk hud (Fitzpatrick >3) vid denna typ av laserbehandling. Även kunder med vissa typer av mediciner, t.ex. blodförtunnande eller hudåkommor såsom rosacea behandlas inte.

3. Hur lång tid tar behandlingen?
Behandlingstiden varierar mellan olika typer av behandlingar och påverkas av hur stor hudyta som berörs – oftast mellan 30-50 minuter inkl bedövningstid. . Laserpeeling tar t.ex. längre tid än borttagning av en liten vårta eller fibrom.

4. Gör det ont?
Hur patienter upplever smärtan är individuellt, och oftast utförs behandlingen med någon slags bedövning. En skillnad mellan smärtan från ett laseringrepp i förhållande till kniv eller annan brännskada (t.ex. electrocauter) är att det bara gör ont eller känns obehagligt just när laserstrålen bränner. Omedelbart efter känns just ingenting annat än en viss irritation, värme eller stramhet.